9 dingen die je kunt doen in Antalya

Posted on okt 15, 2016


Antalya dat aan de glanzende Middellandse Zeekust van Turkije ligt, is zowel een groot gebied met veel kleine vakantieoorden als het grote centrum van de stad. Gelegen aan zandstranden en een helderblauwe zee, met op de achtergrond het dominante Taurusgebergte is dit een schilderachtige bestemming en de tweede meest bezochte regio door buitenlandse toeristen.

Vroeger ook wel Pamphylia genaamd, mengen hier de oude Grieks-Romeinse en Lycische ruïnes zich met moderne winkelcentra, exclusieve hotels en een indrukwekkende infrastructuur, om een unieke en aantrekkelijke vakantiebestemming te vormen. Zodra het toerisme zich in de regio begon uit te breiden, is ook de diversiteit aan de dingen die je kunt doen toegenomen en iedereen vindt hier tijdens een bezoek in de zomer of in de winter wel iets van hun passie of interesse.

Breng een bezoek aan de poort van Hadrianus in de oude binnenstad van Kaleci

Net als vele andere steden in Turkije, is de oude stad Kaleci een bezoekje waard als je in Antalya bent. Vooral bekend door de hoofdingang van de poort van Hadrianus die in 130 vChr werd gebouwd, om de Romeinse keizer te eren, zijn de drie bogen van het witmarmeren bouwwerk, dat door de Turken Üçkapilar wordt genoemd en wat zich vertaalt in drie deuren, nog prachtig intact.

Sommigen zeggen dat de koningin van Scheba onder deze boog is doorgelopen, maar omdat ze honderden jaren voor Hadrianus leefde, kan het alleen maar zijn dat ze deze weg heeft genomen. Als bezoekers onder de bogen door lopen komen ze bij de oude stenen huizen en de smalle geplaveide paden van de oude wijk, en uiteindelijk bij de traditionele haven, waar de visrestaurants en de cafés in dit gebied het ’s middags druk hebben met de lokale bevolking en toeristen.

Het archeologisch museum van Antalya

Getipt door Trip Advisor als de nummer één bezienswaardigheid in de regio en gevestigd in de wijk Konyaalti, krijgt het archeologisch museum van Antalya roem en erkenning omdat het, als een van de grootste musea van Turkije, een van de grootste verzameling kunstvoorwerpen uit de hele regio bezit. De 13 zalen en openlucht gallerij bestrijken een indrukwekkende 7.000 vierkante meter, die wordt gebruikt om meer dan 5.000 werken tentoon te stellen en nog eens 20.000 werken op te slaan.

Het gaat terug tot het einde van de Eerste Wereldoorlog toen de Ottomanen verloren en werden bezet door de Italianen. In een poging om ze te stoppen van het plunderen van onschatbare historische schatten, kwam het museum al snel onder wettelijk recht, om zoveel mogelijk antiek te documenteren en op te slaan. Bijna honderd jaar later, heeft het nu een naam van deskundigheid met betrekking tot de geschiedenis van de mensheid in het gebied.

De oude ruïnes van de stad Aspendos

45 kilometer ten oosten van het centrum van Antalya, vind je de oude ruïnes van Aspendos in al hun glorie. De gewaardeerde reputatie voor het behouden van een van ’s werelds meest indrukwekkende Romeinse theaters is welverdiend omdat het dateert uit 161vChr en stamt uit de tijd van Marcus Aurelius, die het voor ongeveer 15.000 mensen liet bouwen. Nog steeds in gebruik voor concerten bevat het ook andere bouwwerken zoals de Agora, de Acropolis en het Aquaduct.

Bezoek Lara en de stranden van Konyaalti

Je vindt in de regio Antalya vele idyllische stranden, maar een van de meest populaire is het strand van Konyaalti. Hoewel het een kiezelstrand is, strekt het zich 3,5 kilometer uit en heeft het een aantal restaurants, evenals een speciaal entertainment gebied. In de zomer vindt op Lara Beach het beroemde jaarlijkse zandsculptuurfestival plaats, waar door amateurs en experts ongelooflijke kunstwerken worden geproduceerd. Je kunt er levensgrote modellen van iconische mythologische figuren, cartoons of historische figuren bezichtigen, wat het talent van de beeldhouwers duidelijk laat zien.

De kabelbaan van de berg Tahtali

Als je aan boord stapt van de kabelbaan van de berg Tahtali, krijg je uiteindelijk een fantastisch allesomvattend panoramisch uitzicht over de kustlijn en het majestueuze Taurisgebergte. Vaak aangeduid als de rit van de zee naar de hemel, zijn er ook alternatieve methoden om weer naar beneden te komen, zoals skiën of paragliding. De recreatieve voorzieningen in het basiskamp zijn onder andere een restaurant waar je tijdens de zomer ’s avonds met je geliefde kunt kijken naar de zonsondergang.

Maak een roadtrip langs alle kustplaatsen

De kustweg D400 loopt langs alle grote resorts en dorpen, dus dat maakt het gemakkelijk om ze allemaal tijdens een 2 tot 3-daagse roadtrip met een huurauto te zien. Beginnend in de grote, bruisende badplaats Alanya, de thuisbasis van het Rode Kasteel aan de Middellandse Zee, is de volgende stop het historische Side dat werd gebouwd rond de oude ruïnes en waar de indrukwekkende tempel van Apollo staat. Kemer staat meer bekend om zijn stranden en watersport, terwijl verder naar het zuiden, de badplaats Belek en de haven ligt. De reis zou kunnen eindigen met een overnachting in de omliggende dorpen van Olympus of Cirali, dat ook in de buurt van de brandende vlammen van de Chimera ligt.

Maak een Blue Cruise

Als een belangrijk knooppunt aan de Turkse Rivièra, is Antalya natuurlijk geliefd om aan te meren. Tijdens een 4-daagse cruise naar de regio Fethiye kun je de kleinere steden zoals Kas en Kalkan bezoeken maar ook kleine eilanden zoals Gemiler, waar je oude ruïnes van kerken vindt. Als alternatief, tenminste als je daar budget voor hebt, kun je een eigen traditionele Turkse gulet-boot, compleet met bemanning en de kapitein, huren.

De watervallen van Duden en Manavgat

Liefhebbers van natuurlijke landschappen moeten echt een bezoekje brengen aan de afzonderlijke watervallen van Duden en Manavgat. Duden, dat in vele reisgidsen is opgenomen vanwege de dramatische daling van de Middellandse Zee ligt dichtbij het centrum van de stad, terwijl Manavgat dichter bij de kleine badplaats Side ligt en een ideale plek is om te ontspannen en te genieten van de vibes van de natuur tijdens een genietmoment in de traditionele theetuinen.

Het aquarium van Antalya

Naast de 40 kleinere aquaria en een tropisch reptielenhuis, heeft het aquarium van Antalya ook ’s werelds grootste tunnelaquarium dat zich uitstrekt over 131 meter en wel 3 meter breed is. Je vindt hier duizenden soorten dieren die onder water leven en een vliegtuigwrak, maar het hoogtepunt is het voeden van de haaien, wat wordt gedaan door speciaal opgeleide duikers. Met thema’s zoals de gezonken stad Atlantis, piraten en een onderwater vliegtuigwrak, geeft deze attractie een goed beeld van het nautische leven.