Alanya, wat de mooiste badplaats te bieden heeft

Posted on aug 6, 2015


Vakantie Alanya

Alanya is een prachtige badplaats aan de Turkse Riviera centraal gelegen aan de Middellandse zee. Het staat bekend om haar brede stranden en vele luxe hotels en resorts.

Enkele tientallen jaren geleden nog was Alanya een dunbevolkte stad. In maar enkele decennia is het volledig ontaard in een van de populairste badplaatsen. En het is niet voor niets zo immens populair.

Alanya is het warmste gedeelte van Turkije met een gemiddelde temperatuur van 27°C het gehele jaar door. Dit maakt het een paradijs voor alle zonaanbidders. ’s Nachts wordt het centrum opgelicht door de vele neonverlichtingen. Het wordt dan ook wel het “Vegas bij zee” genoemd. Er zijn ontelbare lekkere restaurantjes, grote discotheken, leuke winkeltjes waar geen eind aan lijkt te komen. Alle ingrediënten dus voor een fantastische vakantie voor de hele familie.

Top activiteiten Alanya

Wat als je daar bent en wat kun je er zoal doen? Wij hebben een top 5 samengeteld van activiteiten die je moet doen of moet gezien hebben wanneer je in Alanya bent. De uitjes zijn perfect geschikt voor de hele familie.

Cleopatra’s Beach

Ten westen van het historische schiereiland recht voor de Damlatas rots ligt Cleopatra’s Beach. Het is in meerdere opzichten een bijzonder strand te noemen. Volgens de legende baadde Cleopatra hier dagelijks aan de voet van de klif. Het water is adembenemend helder hier. Door het heldere water en de vele vissen is het een perfecte plek om te snorkelen. Het zand op het strand is fijn van structuur en heeft geen vervelende rotsen of stenen. Het strand is ongeveer 3,5 kilometer breed. Het is soms ook oppassen hier want het kan op sommige plekken erg snel erg diep worden.

De Rode Toren

De Sultan Alaaddin Keykubat heeft in het jaar 1226 na een lange en harde strijd de stad Alanya veroverd. Om na zijn verovering de scheepswerf en de stad te beschermen bouwde hij de Rode Toren. Het Alanya Kasteel en de Rode Toren samen is het meest bezochte bezienswaardigheid van Alanya. Het is dus het paradepaardje en HET icoon van de stad.

De achthoekige toren werd voltooid in 1226 en is ruim 33 meter hoog met 5 verdiepingen. Op de begane grond is de expositieruimte. Hier worden regelmatig diverse historische exposities getoond.

Kenmerkend voor de Rode Toren zijn de langwerpige schietgaten. Deze bevinden zich in alle 8 de richtingen van de toren. Soldaten konden zich zodoende via deze schietgaten zichzelf verdedigen zonder geraakt te worden. Wanneer de aanvallers te dichtbij kwamen werden door de smalle openingen bestookt met kokend water, olie of een andere onaangename verassingen.

Alanya Aqua Park

Na alle kastelen, ruïnes en musea bezocht te hebben zijn de kinderen vaak wel een keer toe aan een dagje waterpret. Met ruim 6500 vierkante meter en 2000 bezoekers per dag is Aqua Park Alanya het grootste waterpark aan de Turkse Riviera. Het is gegarandeerd een dag met onvergetelijke momenten voor de hele familie. Natuurlijk zijn er vele wateracttracties zoals stromende rivieren, bubbelbaden en relaxpools. En het is allemaal omgeven door mooie vegetatie. Het golfslagbad is gigantisch populair. Dus vergeet hier niet in te plonsen voor een verfrissende duik. Ook voor de kleintjes is er meer dan genoeg vermaak in de Kids Lagoon.

Het park heeft een handige shuttle service die diverse grote hotels in de omgeving aan doen. Vanuit de bekende grote hotels hoef je eigenlijk nooit ver te lopen.

Boottocht

Het gedeelte van de Middellandse Zee waar Alanya aan ligt heeft naast alle toeristische attracties ook prachtige natuur te bieden in de vorm van zeeleven en kristal helder water. Er is een gigantisch aanbod aan dag tripjes op een boot. Vaak wordt er uitgevaren en aangelegd voor een van de vele mooie baaien. Er zijn dagtochten waar je kunt zwemmen of snorkelen en heerlijk aan boord kan dineren. Maar Alanya biedt ook vele goede spots voor de vis fanaten onder ons. Gewoon lekker zonnen op het dek kan natuurlijk ook. Echt een aanrader.