Antalya, de meest populaire badplaats aan de Turkse Riviera

Posted on aug 11, 2015


In het zuidwesten van Turkije aan de Middellandse Zee ligt de stad Antalya. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Antalya. Deze grote stad met 1,5 miljoen inwoners is veruit de grootste badplaats aan de Turkse Riviera.

Vakantie houden in Antalya betekent letterlijk een reis door de tijd. Maar liefst 2000 jaar is Antalya al het centrum van de Turkse Riviera. Zo zette apostel Paulus hier voet aan wal en keizer Hadrianus bouwde de indrukwekkende stadswallen. Kruisridders, de Byzantijnen en Osmanen ze zijn hier allemaal geweest.

Vandaag de dag gaat het er gelukkig rustiger aan toe. Bijvoorbeeld het prachtige brede strand Konyaalti, de vele winkeltjes en natuurlijk een bruisend uitgaansleven.

Voor een onvergetelijk dagje uit in Antalya

Mocht je in Antalya zijn, dan zijn dit de top vijf activiteiten die je absoluut gezien of gedaan moet hebben.

Kaleiçi

Ook wel bekend als het oude Antalya of wel het historische centrum. Het eeuwenoude centrum was vroeger volledig ommuurd en kende heel wat stadsbesturen zo waren er de Romeinen, de Byzantijnen, de Seljuk Turken en later de Ottomaanse Turken er een tijd de baas.

De stadswallen moesten vroeger de oude Romeinse haven beschermen. Vandaag de dag is Kaleiçi een beschermd stadsdeel. Zo worden oude en historische gebouwen behouden en zijn er strenge eisen aan nieuwbouw. Je kan er mooie wandelingen maken door de gezellige slingerstraatjes. Er zijn meer dan voldoende boetiekjes, winkels, restaurants en andere pittoreske plekjes voor een dag vermaak.

Watervallen van Düden

Ongeveer 10 kilometer naar het noorden vanaf Antalya liggen de watervallen van Düden. De imposante waterval is bijna 28 meter lang en ligt in een prachtig natuurpark. Op het hoogste punt van de waterval is er een mogelijkheid om achter de waterval langs te lopen. Zo is te horen hoe een gigantische hoeveelheid water non-stop naar beneden klettert.

De watervallen liggen in de rivier de Düden. Deze rivier vertakt zich in het Taurusgebergte richting de zee. Er is in de rivier nog een waterval, de Onderste Düden genaamd, die maar liefst 40 meter hoog is. Dit machtige spektakel is het beste bekijken vanaf een boot.

Yivli Minare Moskee

De Yivli Minare Moskee word ook wel de “Antalya Ulu Camii” genoemd. En dit betekent weer de “Grote Moskee van Antalya”. Het is een van de eerste Islamitische gebouwen in de stad. De minaret van de moskee heeft de vorm van een fluit. Deze is gedecoreerd met donker blauwe tegels. Het is echt een icoon voor de stad. De moskee werd gebouwd in 1230 en volledig gerenoveerd in 1373. Dus dat is ook al een tijdje geleden. De minaret is 38 meter hoog , gebouwd op een vierkante stenen basis, met acht geribbelde kanten en het is 90 treden naar boven. De moskee is voor iedereen te bezoeken. Er zijn regelmatig tentoonstellingen te bewonderen met voorwerpen uit de Turkse geschiedenis.

Konyaalti Strand

Het Konyaalti Strand is gelegen aan de westkant van Antalya. Het is vooral bekend vanwege het prachtige strand en het bijbehorende strandpark. Het strand bestaat uit kleine kiezels en het water is net wat koeler dan bij de andere stranden in de omgeving. Dit komt door een ondergrondse beek die naar zee stroomt. Wat ook wel eens lekker kan zijn bij deze temperaturen. Het strandpark is hier ook gelegen. Er zijn spectaculaire glijbanen en zelfs dolfijnenshows. Ook zijn er prachtige tuinen te zien met mooie waterpartijen.

Hıdırlık Kulesi

Deze 14-meter hoge toren staat in een klein park. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht op de kliffen van Antalya, en de oude Romeinse haven. De toren is waarschijnlijk gebouwd rond de eerste of tweede eeuw voor Christus. Waarom de toren is gebouwd is tot op de dag van vandaag een volledig raadsel. Het kan goed zijn dat het als vuurtoren is gebruikt door het perfecte zicht op de haven.