Bezoek de indrukwekkende Griekse en Romeinse ruïnes in Turkije

Posted on okt 17, 2018


Het is niet zo bekend, maar Turkije heeft talloze Griekse en Romeinse overblijfselen die het bezoeken meer dan waard zijn. Juist de herfst en winter zijn daar een prima periode voor, omdat de temperatuur op deze plekken dan aangenamer is dan in de zomer. We geven je een aantal tips van archeologische plaatsen die zeker indruk op je zullen maken!

Efeze

Efeze is een van de bekendste steden en een bezoek zal je niet teleurstellen. Omdat er zoveel bewaard is gebleven, kun je je een goede voorstelling maken van hoe het leven in deze Griekse stad was. De gigantische pilaren die de voorkant vormen van de bibliotheek rijzen hoog uit boven de andere ruïnes, op de kop van de hoofdstraat. Dit is een indrukwekkend gebouw. Maar ook de blootgelegde terrashuizen met schitterende mozaïekvloeren geven je een goed beeld van hoe rijk deze havenstad ooit is geweest.

Efeze ligt aan de westkust, zo’n 20 kilometer van de badplaats Kusadasi.

Aspendos

In Aspendos vind je het best bewaarde Romeinse theater uit de oudheid, dat werd gebouwd in de 2e eeuw voor Christus. Het theater heeft een doorsnee van 96 meter en bood onderdak aan meer dan 17.000 toeschouwers. De akoestiek is geweldig en het theater wordt dan ook nog steeds gebruikt. Het is even een flinke klim naar de top van het theater, maar dan heb je wel schitterend uitzicht!

Aspendos ligt in de buurt van de badplaatsen Antalya en Side.

Zeugma

Zeugma ligt in het oosten van Turkije, vlakbij Gaziantep. Niet echt een bestemming voor een strandvakantie, maar als je van cultuur houdt dan is de regio bij de Eufraat heel interessant.

In Zeugma vind je het museum met de grootste verzameling hellenistische mozaïeken in de wereld. Deze zijn nog net op tijd gered voordat ze zouden verdwijnen onder het Birecikstuwmeer.

In het museum kun je van bovenaf op de mozaïeken kijken waardoor je een mooi overzicht op de hele vloer hebt. Daar waar de steentjes missen, wordt deze met lichteffecten ingevuld, zodat je je een goed beeld kunt vormen.

En er is nog meer…

We noemden slechts een aantal vindplaatsen van Griekse en Romeinse overblijfselen, maar er zijn er veel meer: Perge, Bergama, Olympos, Seleucia, Didyma, Aphrodisias, Miletus, Priene en ga zo maar door. Er is meer dan genoeg te zien in Turkije!

In combinatie met het zachte weer is dit een prima vakantiebestemming in de donkere wintermaanden. Bovendien is het niet ver weg.

Heb je wel interesse in een vakantie naar Turkije? Vergeet dan niet vooraf je visum te regelen. Dat kan eenvoudig via onze website. Voor maar € 24,90 ontvang je al binnen 12 uur je e-visum in je mailbox. Kijk snel voor meer informatie.