Checklist voor een reis naar Turkije

Posted on okt 23, 2017


Gaat u bijna op vakantie naar Turkije? Dan zijn er een aantal zaken die u zeker niet moet vergeten. Volg deze checklist en pak zo in ieder geval de belangrijkste zaken mee.

Uw legitimatiebewijs


U moet uzelf overal ter wereld kunnen legitimeren, en zo ook in Turkije. U kunt met een paspoort naar Turkije reizen, maar ook een Belgische identiteitskaart volstaat, ondanks dat Turkije geen lid van de Europese Unie is. Waar u wel rekening mee moet houden is dat uw identificatiebewijs bij uw aankomst in Turkije nog minstens zes maanden geldig is.

Visum voor Turkije


Om Turkije binnen te mogen heeft iedereen die geen Turks paspoort heeft een visum nodig. Wanneer u voor een vakantie naar Turkije reist moet u het visum online aanvragen. U kunt dat heel eenvoudig en snel op deze website regelen. Binnen enkele minuten heeft u het visum al aangevraagd, en het kost u maar €24,90. Het visum ontvangt u in veel gevallen dezelfde dag nog in uw e-mail inbox.

Bankpas en creditcard


U hoeft in principe niet moeilijk te doen met geld. Belgische bankpassen zullen in Turkije over het algemeen gewoon werken. Wel moet u uw pinpas deblokkeren voor buiten de Europese Unie. Meestal zal uw bank uw pas standaard blokkeren voor gebruik buiten de EU zodat er geen misbruik mee gemaakt kan worden. U kunt het beste bij uw bank informeren of u uw pas in Turkije kunt gebruiken. Vaak kunt u online eenvoudig uw pas deblokkeren zodat u deze buiten de EU kan gebruiken.

Ook Belgische creditcards worden veelal geaccepteerd in Turkije. De meeste Belgische creditcards zijn van de varianten MasterCard, Visa of American Express, en deze zouden in Turkije ook meestal moeten werken.

Andere belangrijke documenten


Er zijn een aantal andere belangrijke documenten die u zeker niet zou moeten vergeten. Natuurlijk heb je je vliegtickets en je hotelreserveringen nodig en dus moet u deze niet vergeten in uw tas te stoppen, maar u doet er ook goed aan om de verzekeringspasjes mee te nemen van uw ziektekostenverzekering en de reiskostenverzekering.

U doet er ook verstandig aan om bepaalde gegevens mee te nemen. Denk hierbij aan de telefoonnummers van Belgische instanties zoals de verzekeringen of de reisorganisatie, maar ook de gegevens van uw overnachtingen. Ook de telefoonnummers van lokale instanties als het ziekenhuis en het noodnummer kunt u beter meenemen.

Maak ook kopieën van de belangrijke documenten, zoals uw legitimatiebewijs en visum. Zo kan u in geval van nood ook deze nog gebruiken.

Andere zaken


Natuurlijk is er nog een hoop wat u verder nog mee moet nemen. Vergeet medicijnen of contactlenzen niet, maar ook opladers en het inlogapparaatje van de bank moet u niet vergeten. Kleding en dergelijke zal u ook mee moeten nemen, maar wanneer u bovenstaande zaken sowieso mee heeft zal uw vakantie helemaal goed komen.