De indrukwekkendste bezienswaardigheden van Istanbul

Posted on mei 17, 2018


Istanbul is voor velen de poort naar Turkije. Deze stad, die al te bereiken is in een vlucht van 3,5 uur, toont ondanks de westerse invloeden toch ook al de authentieke Turkse cultuur. Al snel na aankomst zie je mensen waterpijpen roken en kan je verschillende minaretten boven de stad uit zien steken. Wanneer je Turkije wilt ontdekken is dit dan ook de plek waar je moet beginnen, mede doordat je hier een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden kan aanschouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende bezienswaardigheden?

De Hagia Sophia


De Hagia Sophia is één van de grootste bezienswaardigheden van Istanbul. Het gebouw staat er al sinds de vierde eeuw en heeft door de geschiedenis heen meerdere functies gehad. Zo werd het tijdens het Byzantijnse Rijk gebouwd als een kerk, waarbij onder andere gebruik werd gemaakt van materialen uit Efeze. Je vindt in de Hagia Sophia namelijk acht pilaren die origineel deel uitmaakten van de Tempel van Artemis.

Het gebouw is door de eeuwen heen meerdere malen deels verwoest en weer opnieuw opgebouwd. In de vijftiende eeuw werd de Hagia Sophia vervolgens, na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk, omgebouwd tot een moskee, en dit is het tot 1934 gebleven. In dit jaar heeft de grondlegger van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, het gebouw een seculiere functie gegeven, en sindsdien doet de Hagia Sophia dienst als een museum, welke je nog altijd kan bezoeken.

De Blauwe Moskee


Naast de Hagia Sophia is de Blauwe Moskee een bekende bezienswaardigheid in Istanbul. De Blauwe Moskee, ook wel de Sultanahmet Camii geheten, stamt uit de zeventiende eeuw en is nog steeds de meest bijzondere en imposante moskee die je in Istanbul kan vinden. De centrale koepel van de moskee heeft een doorsnede van maar liefst 33 meter en wordt omringd door kleinere koepels. Daarnaast is het de enige moskee met zes minaretten in Turkije en dit getuigd van de rijkdom van sultan Ahmed I die de bouw van de moskee had opgedragen. Ook heeft het gebouw maar liefst 260 vensters. De meeste daarvan zijn gemaakt van gekleurd glas en bij een aantal van de vensters heb je ook nog eens prachtig uitzicht op de zee van Marmara. Wat de moskee nog extra bijzonder maakt, en waar het ook de naam aan dankt, zijn de vele blauwe tegels aan de binnenkant van de moskee.

De Grote Bazaar en de Egyptische Bazaar


De Grote Bazaar en de Egyptische Bazaar liggen vlak bij elkaar en zijn beide zeker een bezoek waard. De Grote Bazaar bestaat uit maar liefst 65 overdekte straten waar je ruim 4000 verschillende winkels kan vinden. Deze winkels zijn vooral gespecialiseerd in kleding, leer, en juwelen, maar daarnaast kan je nog heel wat andere artikelen kopen op deze markt.

Voor kruiden en dergelijke moet je naar de Misir Carsisi, ofwel de Egyptische Bazaar. Deze staat namelijk ook wel bekend als de Kruidenbazaar, en je vindt hier dan ook heel veel verschillende soorten kruiden, waaronder ook kruiden die je in Nederland niet kan kopen en kruiden waar je misschien nog nooit eerder van gehoord had. Daarnaast kan je hier ook heerlijke soorten Turkse thee kopen, en kan je echte lokum, ofwel de snoepjes die wij Turks fruit noemen, proeven.

Het Topkapi Paleis


Nadat Sultan Mehmet II de stad Constantinopel voor het Ottomaanse Rijk veroverde liet hij op een open plek in de stad een nieuw paleis bouwen, grenzend aan de Zee van Marmara aan de ene kant en aan de Gouden Hoorn aan de andere kant. Dit resulteerde in het Topkapi Paleis. De sultan verbleef samen met zijn harem in dit verblijf, maar daarnaast werden hier ook staatszaken behandeld en werd de Osmaanse bureaucratie opgeleid vanuit het paleis. Het paleis werd dan ook het centrum van het Ottomaanse Rijk en bleef dit voor ruim 400 jaar, waarbij op het hoogtepunt zo’n 5000 man in het paleis hebben gewoond.

De Galata Toren


In 528, ten tijde van het Byzantijnse Rijk, werd er een toren gebouwd in wat nu de Galata wijk in Istanbul is. Tijdens de Kruistochten werd deze toren verwoest, waarna er in 1348 een nieuwe toren gebouwd werd. Dit is de Galata kulesi, oftewel de Galata Toren die nu in het hart van de Galata wijk te vinden is. Dankzij de hoogte van 60 meter is deze toren vanuit veel delen van de stad te zien, en vanaf het restaurant op de negende verdieping heb je dan ook een prachtig uitzicht. Vergeet ook niet om een kopje typische Turkse thee te halen in het restaurant.

De Basilica Cistern


De Yerebatan Sarayi, beter bekend als de Basilica Cistern, is een ondergrondse ruimte welke oorspronkelijk gebruikt werd als een zoetwaterbassin. Ten tijde van de bouw in de zesde eeuw had het schiereiland zelf nog geen goeie drinkwatervoorraden, waardoor de stad op een andere manier het water moest behouden. Dit resulteerde in een grote ondergrondse ruimte waarvan het dak omhoog gehouden wordt door 336 pilaren. Hierdoor lijkt de ruimte op een basiliek. Twee van deze pilaren zijn bevestigd op beelden van Medusahoofden, die waarschijnlijk eerder ergens anders gebruikt voor waren.

Naast de vele pilaren wordt het bijzondere beeld helemaal afgemaakt door de manier waarop het verlicht wordt. Het is dan ook niet gek dat deze ruimte meerdere malen het decor is geweest van films, maar ook hebben hier theatervoorstellingen gespeeld.

De Suleymaniye Moskee


Op een heuvel in Istanbul ligt een complex dat boven de gehele stad uittorent en daardoor zelfs groter oogt dan de Hagia Sophia (dat is niet zo, de Hagia Sophia is groter). Dit gebouw is de Suleymaniye Moskee. Het is minder bekend dan de Blauwe Moskee, maar waar de Blauwe Moskee ontworpen is door een leerling van de grote architect Kocar Mimar Sinan Aga is de Suleymaniye Moskee juist ontworpen door de meester zelf. De moskee stamt uit de zestiende eeuw en is eigenlijk een groot complex waarin onder andere een moskee maar ook een religieus centrum, een ziekenhuis, een hamam, meerdere scholen, een aantal keukens en een paar tuinen verscholen liggen.

De meeste toeristen slaan de Suelymaniye Moskee over tijdens hun bezoek aan Istanbul maar eigenlijk is het een bezienswaardigheid die je zeker eens gezien zou moeten hebben. Je vindt hier minder toeristen dan bij de Blauwe Moskee, waardoor je in redelijke rust het complex kan bezoeken. Niet alle ruimtes de originele functie hebben behouden, maar laat dat je niet tegenhouden. Het complex is juist nog in een zeer goede staat.

Het Dolmabahce Paleis


Waar de meeste bezienswaardigheden in Istanbul al eeuwen oud zijn is het Dolmabahce Paleis redelijk recent, en dat is goed te zien. Het gebouw stamt uit de negentiende eeuw en het ontwerp werd beïnvloed door verschillende Westerse stijlen. Hierdoor kan je de Barokke stijl terug vinden in het Paleis, maar ook de Neoclassicistische stijl en de Rococo. In het paleis werd onder andere een gigantische receptiezaal verwerkt met een kroonluchter van zo’n 4,5 ton, maar ook een gedeelte dat alleen voor vrouwen toegankelijk was. Het gebouw werd namelijk gebouwd in opdracht van sultan Abdulmecid, en zijn harem woonde in dit gedeelte. De sultan was dan ook de enige man die hier mocht komen. Een andere beroemde bewoner was Mustafa Kemal Atatürk, die jaren in het paleis heeft gewoond tot hij op 57-jarige leeftijd overleed.

Het Archeologisch Museum van Istanbul


Het Istanbul Arkeoloji Müzeleri, het Archeologische Museum van Istanbul, bestaat al sinds 1891 en is daarmee het oudste museum van Turkije. Het complex, dat gelegen is in het Eminönü district van Istanbul, bestaat eigenlijk uit drie verschillende musea, die samen een collectie van meer dan één miljoen objecten huizen. Het is daarmee dan ook één van de grootste musea ter wereld.

Eén onderdeel van het gehele museum is het Archeologisch museum zelf, waar allerlei artefacten en artikelen liggen die dateren uit de Klassieke Oudheid van het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Daarnaast vindt je in het gebouw ook nog het Museum van het Oude Midden-Oosten, waar je objecten kan vinden uit het oude Babylonië, Assyrië, het Hettitische Rijk en van de Soemerische beschaving, zoals je ook wel door de naam kan verwachten. Als laatste huist het Arkeoloji Müzeleri het Tegelpaviljoen, waar je onder andere Turks keramiek en verschillende vloeren kunt vinden.

De Galatabrug en de vismarkt


Ken je dat plaatje van vissers die met hun hengels over de reling van een brug met twee lagen staan? Dat is namelijk het beeld van de Galatabrug. De brug is een gigantisch bouwwerk van twee verdiepingen, en is 466 meter lang en maar liefst 80 meter breed. Het is dan ook de langste brug die kan bewegen ter wereld. Naast dat dit bouwwerk ook daadwerkelijk als een brug gebruikt wordt zijn er restaurants te vinden op de onderste brug en vind je een kleine vismarkt onder de Galatabrug. Vissers slaan de hele dag door hun hengels uit vanaf de brug en verkopen hun vangst gelijk door in één van de twintig kraampjes op de markt. De vis wordt veelal gelijk gebakken en maakt dan ook een lekker hapje, dus het is niet gek dat er constant veel mensen watertandend in de rij bij de markt staan.

De Bosporus en het Aziatische gedeelte


Door Istanbul loopt de rivier de Bosporus vanaf de Zee van Marmara naar de Zwarte Zee. Deze rivier is ook gelijk de grens van het Europese gedeelte van Istanbul en het Aziatische gedeelte. Het Europese gedeelte is het drukst bezocht, want hier vindt je meer bezienswaardigheden dan in het Aziatische gedeelte, maar het Aziatische gedeelte heeft ook zeker haar charmes. Het is in de haven van Hayderpasa al een stuk minder druk van de toeristen. Neem hier een kijkje bij het treinstation, waar alle treinen vanuit Azië eindigen en de goederen overgezet worden op wagons die naar Europa worden overgebracht, maar loop ook vooral naar de winkelstraat aan de haven. Hier loop je gelijk weer de drukte in, doordat de winkelwaren hier een stuk goedkoper aangeboden worden dan in het Europese gedeelte van de stad.

Om vanaf de Europese kant naar het Aziatische gedeelte te komen gaan er dagelijks meerdere veerboten. Sommige boten gaan direct naar de andere kant en doen er een klein half uur over, maar het is ook mogelijk om een langere rondvaart te nemen, waarbij je gelijk allerlei bezienswaardigheden vanaf het water kan aanschouwen. Zo vaar je bijvoorbeeld langs verschillende grote moskeeën, maar kom je ook langs andere gebouwen aan beide kanten van de rivier. Daarnaast gaan er ook veerboten naar de prinseneilanden, die vroeger alleen bezocht werden door prinsen maar tegenwoordig door iedereen bezocht kunnen worden.

De bovenstaande bezienswaardigheden zijn nog maar een kleine greep van alles wat Istanbul te bieden heeft, en om alles in de stad te ontdekken heb je toch al snel vijf of meer dagen nodig. Zo is een wandeling langs de oude stadsmuur ook een aanrader en moet je ook zeker nog een bezoek aan het Beyazit Meydani plein brengen. Genoeg te zien en te doen dus.

Vergeet niet om voor je reis naar Istanbul je visum voor Turkije aan te vragen. Er geldt voor iedere reiziger met een Nederlandse en Belgische nationaliteit een visumplicht, wat inhoudt dat je zonder een geldig visum het land niet in mag. Maar geen zorgen! Dit visum vraag je heel eenvoudig en al binnen enkele minuten aan via het online aanvraagformulier, waarmee je het gewoon vanaf de bank aan kan vragen. Vul de gevraagde gegevens juist in, doe de bijbehorende betaling, en vervolgens ontvang je in korte tijd al je visum per e-mail. Zo hoef je je verder niet druk te maken en kan je pas echt van Istanbul gaan genieten.