De noodtoestand en het reisadvies voor Turkije

Posted on mei 28, 2018


Politieke spanningen binnen het land en in buurlanden en dreigingen van terroristische groeperingen laten het lijken alsof een relaxte vakantie in Turkije bijna onmogelijk is op het moment, maar dat hoeft niet zo te zijn. Natuurlijk is het zo dat met de huidige noodtoestand Turkije je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet treffen en het reisadvies goed in de gaten moet houden, maar de risico’s kunnen dan ook goed vermeden worden zodat je alsnog heerlijk op vakantie kan in Turkije.

Controleer het reisadvies

Door het reisadvies voor Turkije goed in de gaten te houden is het mogelijk om bepaalde risico’s te vermijden. Zo vindt je in het reisadvies tips voor een veilige vakantie, maar ook dat je beter niet naar bepaalde regio’s kan reizen. Zo kan je op dit moment beter de grensgebieden met buurlanden Irak, Armenië en Syrië vermijden, en ook het zuidoosten van het land heeft een negatief reisadvies. Dit is in verband met de politieke onrust omtrent de verkiezingen in het land en de dreigingen in de buurlanden. Wil je toch naar het zuidoosten reizen, dan geeft het reisadvies aan dat je na zonsondergang beter binnen kan blijven. Door goed het reisadvies in acht te nemen kunnen veel risico’s vermeden worden. Wel blijft het altijd zo dat niet alle risico’s uitgesloten kunnen worden, zoals geldt voor elk vakantieland.

Regel je visum voor vertrek

Om nog eens extra problemen te voorkomen doe je er ook slim aan om op tijd een reistoestemming voor Turkije aan te vragen. Deze is namelijk verplicht voor iedereen die geen Turks paspoort heeft. Toch wordt het aanvragen van het visum door veel mensen vergeten en wordt deze vaak op het laatste moment pas aangevraagd. Nu is de procedure van het aanvragen van het visum eenvoudig en snel, maar desondanks kan je ene probleemloze reis vermijden door het visum zo tijdig mogelijk aan te vragen. Je doet er dan ook slim aan om deze gelijk voor of na het boeken van de reis naar Turkije aan te vragen. Ben je in het bezit van een Nederlandse of Belgische nationaliteit dan kan je het visum heel eenvoudig hier online aanvragen.

Let tijdens de reis goed op

Ook met de juiste voorbereidingen is het altijd nog een goed idee om tijdens de reis zelf nog goed op te lette. Er wordt dan ook vanwege de onrust en de verschillende dreigingen geadviseerd om onder andere het nieuws over het land te blijven volgen zodat je altijd op de hoogte bent, om de reis bij de ambassade aan te melden en om grote groepen en drukke plaatsen zoveel mogelijk te vermijden. Bij problemen kan je het beste de instructies opvolgen die de lokale politie uitgeeft en contact opnemen met de ambassade.

Elke reis brengt risico’s met zich mee, ongeacht het doel van de reis of de bestemming. Door jezelf goed voor te bereiden, door bijvoorbeeld het reisadvies in de gaten te houden en het visum tijdig aan te vragen, en door tijdens de reis goed op te letten is het mogelijk om alsnog een veilige vakantie te hebben waar je van kan genieten. Begin goed, en vraag direct het visum Turkije aan.