Hoogtepunten van Trabzon

Posted on mei 25, 2016


Bij Westerse vakantiegangers is Trabzon nog niet heel bekend, maar binnen Turkije is het één van de grootste en belangrijkste steden na Istanbul en Ankara. Met zijn lange en veelzijdige geschiedenis, zijn prachtige omgeving en natuurlijk de heel eigen en toch heel Turkse cultuur is het dan ook een echte aanrader om hier een vakantie door te brengen! We vertellen je graag vast iets over de hoogtepunten van deze stad, die in Nederlandse reisgidsen overigens ook wel Trebizonde genoemd wordt.

Geschiedenis van Trabzon

Trabzon heeft een geschiedenis die millennia teruggaat, tot in 756 v. Chr., toen de stad gesticht werd door Griekse kolonisten uit Sipon. Ook voor die tijd stond er waarschijnlijk al een Assyrische nederzetting op dezelfde plek, maar hier hebben we geen informatie meer over. Als relatief onafhankelijke stad werd Trabzon achtereenvolgens veroverd door het Perzische rijk, Alexander de Grote, nogmaals de Perzen en het Romeinse rijk. Die laatste veroveraars brachten niet alleen hun vloot in Trabzon onder, maar verbeterden ook de handelsroute naar de stad aanmerkelijk. Het gevolg was dat Trabzon flink groeide, en nog eeuwenlang een belangrijke rol bleef spelen, tot in de tijd van de zijderoute tussen Europa en Azië aan toe.

Bezienswaardigheden in Trabzon

Hoewel het belang van de stad op financieel gebied iets is afgenomen, is het rijke en veelzijdige verleden nog overal terug te zien. Zo vind je in Trabzon nog talloze kerken uit verschillende periodes in de geschiedenis, die tegenwoordig grotendeels als moskeeën gebruikt worden. Beroemd is de Hagia Sofia, een kerk die voor een deel als gebedsruimte en voor een deel als museum ingericht is. Verder zijn er natuurlijk de typische Turkse karavanserais, waar reizigers vroeger verbleven, zoals de Taş Han. Vergeet ook vooral niet om hier van de lokale keuken te genieten; tot de specialiteiten van Trabzon behoren onder andere ansjovis en heerlijk Turks maisbrood.

Omgeving van Trabzon

Trabzon ligt in een relatief regenachtig, gematigd klimaat, waardoor de natuur in de omgeving het gehele jaar weelderig groen blijft. Niet voor niets zijn de bergen en bossen hier geliefd bij wandelaars! Interessant zijn ook de talloze semi-pastorale dorpjes in de omgeving: de bewoners leven hier ieder seizoen in een ander dorp om met hun kuddes mee te reizen.