Side: voor wie geschiedenis wil herbeleven

Posted on sep 1, 2015


Side de wonderlijke oudheid

Dit charmante en romantische vissersdorp ligt aan de zuidkust van Turkije. Het ligt middenin het centrum van een prachtige en diverse regio waar het Taurusgebergte neerdaalt op de Pamphylian-vlakte. Het oude stadscentrum van Side ligt op een uniek schiereiland dat 2 wonderschone zandstranden heeft. Qua ligging is het gelegen tussen Alanya en Antalya. Het vliegveld is ongeveer een uurtje rijden vanaf hier. Het is het grootste vliegveld voor chartervluchten.

Mocht je op deze prachtige plek zijn dan hoef je geen moment te vervelen. En dit is waarom.

De oude stad Side

De stad Side is gelegen in de regio Pamphylia en is sinds het bestaan een belangrijk handelscentrum. Dankzij haar rijke geschiedenis is historisch gezien veel te bewonderen waar onder mooie gebouwen en ruïnes.

Ook is er het grote amfitheater met een capaciteit van 15.000 toeschouwers te vinden. Opvallend is dat veel goed bewaard is gebleven zoals de stadsmuren met de hoofdingang, de Agora, de tempel van Apollo en Athena of de Tempel van Dionysus.

We kunnen de overblijfselen van een Byzantijnse ziekenhuis, de basiliek of aquaduct die de stad van drinkwater voorzag bewonderen. Het voormalig kuuroord is nu het Side museum, waar de historische standbeelden, munten, interessante reliëfs of een versierd sarcofaag zijn te bewonderen.

De tempel van Apollo

De tempel van Apollo is gevestigd in Side aan de Turkse Rivièra. De ruïnes zijn te vinden aan het einde van het schiereiland.

De plaats is super voor koppels die een echt romantische sfeer zoeken. De beste tijd voor een bezoek aan de tempel van Apollo is natuurlijk, tijdens de zonsondergang. Wanneer de zon langzaam de horizon nadert en het zichtbaar is tussen de twee pijlers van de ruïnes, levert dat een zeer schilderachtig uitzicht op.

Het is mogelijk om het te bereiken te voet, met de auto of met het openbaar vervoer. Er zijn tal van restaurants waar de toeristen kunnen dineren en genieten van de prachtige ruïnes in de verte. De tempel zelf biedt een geweldige uitkijkpunt op de nabijgelegen zee. De plaats is zeer schilderachtig en zal het perfecte souvenir op een foto zijn.

Ruïnes van Side

Het oude dorp van Side is gelegen aan de zuidelijke Turkse Middellandse Zeekust. Sinds 1947 is het ook een plaats van uitgebreide archeologische verkenning. Binnen het gebied van Side zijn belangrijke bevindingen van oude Griekse en Romeinse nederzettingen gevonden. De prachtige omgeving en de oude gebouwen en ruïnes maken het perfect mogelijk om je voor te stellen hoe het destijds geweest moet zijn.

De eerste tekenen van de Griekse vissers komen uit de 6e eeuw voor Christus. Bezoekers kunnen de ruïnes van het oude theater bekijken en de tempels van Apollo en Athena. Om een beeld te krijgen van het dagelijkse leven zijn er ook sommige delen van de oude Romeinse baden, zuilen, een hoofdstraat en muren te zien. Een aantal gerestaureerde delen van de opgravingen vormen een tentoonstelling in het museum van Side.

Een bezoek aan een Hamam in Side

Voordat je kunt beslissen of je het haat of ervan houdt moet je er een keer geweest zijn de Turkse Hamam.

Geniet van een modderbad die alle onzuiverheden uit het lichaam haalt. Of laat je scrubben zodat de huid weer helemaal gevoeden is. Een sauna zal helpen je lichaam te laten transpireren en zo zich te ontdoen van de giftige stoffen door het openstellen van de poriën op je huid. Bezoek het stoombad wat goed is voor de longen en luchtwegen. De zoutkamer zal ademhalingsproblemen zoals astma verlichten.

Je bent weer als herboren.