Top 10 excursies in Turkije

Posted on apr 16, 2018


Een heerlijk klimaat, schitterend blauw water en prachtige stranden: Turkije heeft meer dan genoeg te bieden voor de perfecte zonvakantie. Daarnaast heeft dit land echter nog veel meer te bieden. Denk hierbij aan een interessante Turkse cultuur, een lange geschiedenis en indrukwekkende natuurgebieden. Blijf dus niet in je all-inclusive resort zitten, maar ga er op uit. In veel badplaatsen vindt je verschillende touroperators die allerlei excursies aanbieden waarbij je Turkije kan ontdekken. Wij hebben een lijst met de top 10 excursies in Turkije samengesteld die je zeker tijdens je vakantie zou moeten doen.

1.Ontdek de bijzondere rotsformaties van Cappadocië

Waarschijnlijk ken je het beeld wel van de vele hete luchtballonen die boven bijzondere rotsformaties zweven. Dit is het beeld van Cappadocië, een bijzonder natuurlandschap in het binnenland van Turkije. De rotsformaties die je hier vindt laten het net lijken alsof je in een andere wereld bent gestapt. Door vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden en erosie door de jaren heen zijn hier zo de feeënschoorstenen en turfsteenkegels ontstaan, waarnaast er ook ondergrondse steden in dit gebied te vinden zijn.

Het is niet gek dat dit natuurwonder zo geliefd is onder toeristen. Het is één van de grootste bezienswaardigheden van Turkije, maar helaas kan je niet alles in het gebied bezoeken. Trek er toch een hele dag voor uit om Cappadocië te leren kennen. Je kan zelfs meegaan met een ballonvaart en het betoverende gebied van boven aanschouwen. Of ga naar Üçhisar, een dorpje bij Cappadocië, vanwaar je prachtig uitzicht over het gebied hebt.

2. Leer de oude Grieken en Romeinen kennen in Efeze en Side

In de twee steden Efeze en Side kan je heel wat oude restanten uit de Griekse en Romeinse oudheid terug vinden. Zo is Efeze één van de best bewaarde steden van het Romeinse Rijk en het is dan ook een belangrijke bezienswaardigheid in Turkije. De hoeveelheid overblijfselen is hier heel groot, en zo vindt je hier onder andere de ruïnes van een oude bibliotheek, de Herculespoort, het Odeon en verschillende tempels, waaronder de bijzondere tempel van Artemis. Bezoek deze stad bijvoorbeeld vanuit Bodrum met een dagexcursie, waarbij je met een gids langs de ruïnes wandelt.

Side is daarentegen nog steeds een drukbezochte badplaats, maar ook hier zijn aardig wat restanten uit de klassieke oudheid terug te vinden. In de stad vindt je zo onder andere een aquaduct, een oude agora, Romeinse baden, een groot amfitheater en de tempel van Apollo. Je kan er dus een heerlijke dag van maken door rond te slenteren door de stad, en kijk ook vooral naar de zonsondergang vanaf de tempel van Apollo.

3. Bezoek het bijzondere thermische gebied van Pamukkale

Hierapolis-Pamukkale is een bijzondere oude stad en natuurfenomeen in het binnenland van Turkije. Dit gebied is namelijk geothermisch en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Alleen de naam Pamukkale is al bijzonder: dit betekent in het Turks namelijk “kasteel van katoen”. Katoen is hier echter niet te vinden, maar het gebied dankt haar naam aan de indrukwekkende witte kalkstenen terrassen die samen met het heldere water uit de warmwaterbronnen bijzondere natuurlijke baden vormen die maar liefst rond de 35 graden warm zijn.

Helaas kan je niet van het heerlijke warme water in de baden genieten, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Ga bijvoorbeeld mee met een excursie vanuit Alanya, waarbij je na een gezamenlijk ontbijt dit bijzondere gebied bezocht en daarbij een heerlijke duik kan nemen in het Cleopatra zwembad. Ook onderdeel van deze excursie is een bezoek aan een wijn- en textielfabriek.

4. Ga relaxen in een Hamam

Tijdens een vakantie in Turkije hoor je eigenlijk wel een keertje naar een Hamam te gaan. In een Hamam kan je even de drukke stranden en de menigte in de steden vermijden en heerlijk tot rust komen in een Turks bad of een relaxroom, of maak gebruik van een Turks bad of een stoombad. Daarnaast kan je in de Hamam ook relaxen met verschillende massages of je voeten laten reinigen in een bad met kleine visjes. Wanneer je dus tijdens je vakantie even een rustig moment nodig hebt kan je hiervoor naar een Hamam gaan. In Alanya zijn er bijvoorbeeld al verschillende plekken waar je terecht kan, maar vraag vooral aan het hotelpersoneel of zij meer informatie kunnen geven over lokale Hamam.

5. Wandel door de Sapadere kloof

Wanneer je er even actief op uit wilt kan je een excursie naar de Sapadere kloof doen. Deze kloof in het Taurus gebergte biedt een bijzondere wandeling door het gebied aan. Vanuit Alanya is de afstand naar de kloof goed te overbruggen en kan je met een begeleide excursie genieten van de prachtige omgeving en de heerlijke frisse berglucht. Wandel langs prachtige watervallen, bezoek de Guceler grot, ofwel de smurfengrot, met haar stalagmieten en stalactieten en waag een sprong in het koude water om verkoeling te zoeken.

6. Neem een excursie naar het Sümela klooster

Het Nationale Park Altindere en het Ziganagebergte zijn al bijzondere gebieden op zich zelf, maar hier vindt je ook nog eens het adembenemende Sümela klooster. Dit klooster werd in 386 na Christus gebouwd tegen een rotswand aan op 1200 meter hoogte. Het klooster is in alle opzichten indrukwekkend, want naast de locatie van het klooster, met uitzicht op de prachtige natuur van het nationale park,vindt je hier ook nog eens talloze fresco’s. De muur- en plafondschilderingen in het Sümela klooster beelden Bijbelse verhalen uit. Zo komt het leven van Jezus Christus en zijn moeder Maria voor in de beelden, maar zijn ook andere verhalen uitgebeeld, zoals het verhaal van Adam en Eva. Een excursie naar dit bijzondere bouwwerk mag je dus zeker niet missen tijdens je vakantie in Turkije.

7. Spetter rond in het waterpark

Wil je even weg van het zoute water en het zand onder je vaste strandbed, maar wil je eigenlijk wel doorgaan met de waterpret? Dan zou je zeker een bezoek moeten brengen aan Water Planet. In dit grote waterpark kan je plezier in het water gelijk met wat actie en avontuur combineren. Er zijn namelijk maar liefst 24 glijbanen waarbij de ene nog gaver is dan de andere. Hierdoor is het zwembadplezier niet gelimiteerd aan de kinderen en kunnen ook de oudere reizigers hier heerlijk genieten. Dit park is niet voor niets het favoriete waterpark in het Middellandse Zee gebied. En wanneer je eigenlijk nog meer actie wilt is er ook nog eens de mogelijkheid om te gaan raften, en je kan zelfs gaan bungeejumpen.

8. Stap op de boot naar Kos

De stad Bodrum ligt aan de kust van de Middellandse Zee op een korte afstand van Griekse eilanden. Zo kan je al binnen een uurtje met de boot op Kos terecht komen. Op het eiland is meer dan genoeg te doen, dus je kan er gemakkelijk een volle dag rondzwerven. Zo is het eiland een fietseiland en kan je het gemakkelijk met de fiets ontdekken. Daarnaast liggen er ook verschillende Griekse ruïnes op het eiland, en vindt je bijvoorbeeld in Kos-stad meerdere restanten van klassieke tempels en theaters. Geniet ook vooral nog even van de Griekse keuken of ga zonnen en zwemmen in de Griekse wateren. Daarnaast heb je tijdens de boottocht ook nog eens de kans om dolfijnen te spotten, waardoor je dus met een beetje geluk allerlei fantastische ervaringen in één dag kan stoppen. Er gaan meerdere organisaties vanuit Bodrum met een tour naar Kos, waardoor je ook nog eens genoeg keuze hebt in het arrangement.

9. Zoek schildpadden in Dalyan

De badplaats Dalyan, gelegen in de buurt van de badplaats Marmaris, is goed te bereiken vanuit andere plaatsen langs de kust. Zo ligt Bodrum drie uur rijden van deze plaats vandaan, maar laat de lange rit je niet tegenhouden. Dit is namelijk de plek om schildpadden te spotten. Op het strand bij Dalyan leggen de Caretta Caretta schildpadden hun eitjes, wat inhoudt dat je in verschillende periodes volwassen schildpadden en kleine baby schildpadjes kan spotten op deze broedplek.

De schildpadden zijn echter niet de enige reden om naar Dalyan te rijden. De modderbaden die hier liggen zijn ook erg populair. Er wordt namelijk beweerd dat een bad in deze modder als een verjongingskuur werkt en je door een modderbad tien jaar jonger wordt. Het is niet gegarandeerd, maar het is zeker het proberen waard.

10. Ga op zoek naar de verzonken stad bij Kekova

Wanneer je je in de buurt van Alanya bevindt kan je hier een dagtocht langs de kust nemen naar het eiland Kekova. Je wordt opgehaald bij je verblijfplaats en gaat vervolgens naar de antieke stad Myra, waar je verschillende klassieke gebouwen kan bezichtigen voor je het water op gaat. Je zeilt vervolgens naar Kekova, het eiland wat vlak voor de kust ligt. Onderweg zoek je de verzonken stad Simena op, waarna je voor de kust van Kekova nog heerlijk kan zwemmen en kan snorkelen om daar de onderwaterwereld te leren kennen. Tijdens je terugtocht naar je verblijfplaats stop je nog even bij de bijzondere St. Nicolaas kerk.

Turkije is dus veel meer dan een prachtige locatie voor een zonvakantie, en de bovenstaande tien excursies zijn nog maar een klein deel van alle pracht die je in Turkije kan zien en alle bijzondere activiteiten die je kan doen. Hierdoor is Turkije perfect voor een heerlijke vakantie: of je nou in je eentje gaat, met je partner, of met het hele gezin, er is voor ieder wat wils.

Op het moment dat je reis naar Turkije geboekt is moet je niet vergeten dat je ook nog een e-visum voor Turkije aan dient te vragen. Er geldt namelijk een visumplicht in Turkije voor reizigers uit België en Nederland. Iedereen dient dus in het bezit te zijn van een geldig e-visum, want zonder een e-visum wordt je niet toegelaten tot Turkije. Minderjarige kinderen die in het paspoort van hun ouders staan moeten ook hun eigen e-visum hebben.

Gelukkig hoeft u niet een langdurig en soms lastig proces bij het consulaat door te gaan om een e-visum aan te kunnen vragen. Dit kan namelijk gewoon online vanuit het gemak van je eigen huis. Je hoeft alleen maar het e-visum aanvraagformulier in te vullen en op te sturen, en de bijbehorende kosten over te maken, en het je hebt het e-visum al binnen enkele minuten geregeld. Je krijgt vervolgens ook al binnen korte tijd je e-visum in je e-mail binnen. Zo kan je pas echt van je vakantie in Turkije gaan genieten.