Visum Turkije verlopen


Wanneer u naar Turkije gaat reizen moet u er rekening mee houden dat het visum maar voor een periode van 180 dagen geldig is. Controleer dit voor u vertrekt, zodat u tijdig nog een nieuw visum kan aanvragen indien dit nodig is.

Geldigheid van het visum


De geldigheid van het visum voor Turkije staat in principe op 180 dagen. Op het aanvraagformulier geeft u een datum aan waarop de geldigheid van het visum ingaat. Vanaf deze ingangsdatum kunt u binnen 180 dagen naar Turkije reizen. De verloopdatum kunt u op het visum vinden bij het kopje “Geçerlilik Bitişi/Valid Until”. Waar u deze datum kunt vinden op het visum kunt u zien op het voorbeeld visum Turkije.

Kortere geldigheid


Ondanks dat het visum voor 180 dagen geldig is kan het zijn dat deze eerder verloopt en als ongeldig zal worden gezien. Dit kan in een aantal situaties het geval zijn.

Wanneer uw paspoort binnen 150 dagen verloopt zal het visum ongeldig verklaart worden. Bij aankomst in Turkije dient uw paspoort namelijk nog tenminste 150 dagen geldig te zijn. Ook wanneer uw paspoort wel nog 150 dagen geldig is maar binnen de geldigheidsperiode van 180 dagen van het visum vervalt zal het visum ongeldig verklaart worden. In deze gevallen dient u dus beide een nieuw paspoort én een nieuw visum aan te vragen.

Wanneer u niet voor een vakantie naar Turkije reist kunt u het visum niet gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld studeren in Turkije of er werken, dan heeft u een ander bewijs nodig. Hiervoor moet u contact opnemen met de autoriteiten van Turkije.

Wanneer er incorrecte informatie op uw visum staat zal deze als ongeldig gezien worden. Het visum wordt elektronisch aan uw identificatiebewijs gekoppeld, en daarom is het van belang dat uw gegevens overeenkomen met de gegevens van uw paspoort of identiteitskaart. Wanneer gegevens niet kloppen zal u een nieuw visum aan moeten vragen. Is uw naam verandert of heeft u een nieuw paspoort aangevraagd nadat u het visum heeft aangevraagd, dan zal u ook een nieuw visum Turkije moeten aanvragen.

Wat te doen bij een verlopen visum


Bent u in Turkije terwijl uw visum verloopt, dan dient u contact op te nemen met de ambassade van Turkije of een consulaat om uw visum te verlengen of een verblijfsvergunning aan te vragen. Binnen de periode van 180 dagen waarin uw visum geldig is mag u daarnaast maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, en wanneer u langer wilt blijven dient u ook uw visum te verlegen indien mogelijk, of u zal een verblijfsvergunning aan moeten vragen.

Weet u voor uw reis naar Turkije al dat uw visum zal verlopen wanneer u daar bent? Dan dient u vooraf een nieuw visum aan te vragen. Doe dit op tijd, zodat u deze ook voor uw vertrek ontvangt.

Bent u niet in Turkije wanneer het visum verloopt? Dan hoeft u in principe niets te doen. Gaat u vervolgens weer op reis naar Turkije, dan heeft u echter als Belg of Nederlander een geldig visum nodig om Turkije binnen te mogen, en zal u een nieuw visum aan moeten vragen.