Visumplicht Turkije


Wanneer u als Belg of Nederlander naar Turkije reist heeft u onder de Turkse visumplicht een geldig visum nodig om het land binnen te kunnen komen. Deze regel bestaat al langer, maar is sinds 2014 enigszins verandert.

Verandering visumplicht


Wanneer u voor 2014 naar Turkije reisde diende u bij aankomst in de rij te gaan staan om bij de visumbalie een visum aan te vragen. Het gehele aanvraagproces speelde zich ter plekke af en hier betaalde u ook voor het visum, waarna u het gelijk op papier kreeg. Helaas betekende dit dat de rijen voor de balie lang waren en dat u lang moest wachten. Daarom koos de Turkse overheid ervoor om dit proces al voor de aankomst af te laten spelen. Daarom dient u tegenwoordig voor u naar Turkije vertrekt al uw visum Turkije online aan te vragen.

Visum voor iedereen verplicht


Wanneer u geen Turks paspoort heeft dient u een visum aan te vragen wanneer u naar Turkije gaat reizen. Dit geldt dus voor iedereen, wat uw doeleinden in Turkije ook zijn. Wel is het zo dat u niet voor elke reis hetzelfde visum kan aanvragen.

In principe zijn er twee categorieën visa:

Voor toeristische: het elektronische visum


Wanneer u op vakantie gaat naar Turkije kunt u online het elektronische visum aanvragen. Dit is zeer eenvoudig en kan gedaan worden via het aanvraagformulier op onze website. U vult het formulier in en betaalt voor het visum, waarna wij de aanvraag verwerken en afhandelen. U ontvangt het visum vervolgens binnen korte tijd al in uw e-mail inbox.

Dit visum geldt alleen wanneer u voor toeristische doeleinden naar Turkije reist. U mag met het visum binnen een periode van 180 dagen voor maximaal 90 dagen in Turkije blijven. Wilt u voor andere doeleinden naar Turkije of bent u van plan langer in Turkije te blijven dan dient u een ander visum aan te vragen.

Voor andere doeleinden: het reguliere visum


Wanneer u niet op vakantie gaat in Turkije maar hier voor andere doeleinden heen reist dient u het reguliere visum aan te vragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor wanneer u in Turkije wilt gaan studeren of gaan werken, of wanneer u van plan bent naar Turkije te emigreren. Het reguliere visum is niet online aan te vragen en u dient hiervoor contact op te nemen met het Turkse consulaat. Dit proces duurt langer dan het aanvragen van het elektronische visum en in de meeste gevallen duurt het langer dan 48 uur. Ook zou het kunnen zijn dat u een bezoek moet brengen aan het consulaat zelf of uw paspoort op moet sturen. Vraag dit visum dan ook alleen maar aan als u daadwerkelijk langer dan 90 dagen in Turkije blijft of in Turkije wilt gaan studeren, werken of hier wilt gaan wonen.

Hou er rekening mee dat de visumplicht zeer strikt is. Heeft u geen geldig visum, dan zal u Turkije ook niet binnen kunnen komen. Regel daarom altijd vooraf uw elektronische visum op deze website of zorg dat u in bezit bent van het reguliere visum.